strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Żeberka
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Żeberka z dzika duszone
Składniki:
Składniki: 70-80 dag żeberek
10 dag cebuli
5 dag smalcu
1-2 ząbki czosnku
pół kromki razowego chleba
sól
pieprz. Zalewa octowa: 200 ml wody
100 ml octu
5 dag cebuli
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, wlać chłodną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca na 1-2 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso podzielić na porcje, posolić, oprószyć pieprzem i .pozostać na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Żeberka obsmażyć na tłuszczu wraz z cebulą i drobno pokrojonym czosnkiem, a następnie całość przełożyć do rondla, dodać pół szklanki wody, naczynie przykryć. Potrawę dusić na małym ogniu, uzupełniają wodą w miarę wyparowywania. Pod koniec duszenia, kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodać rozkruszony chleb, który rozgotowując się daje gęsty sos (zamiast chlebem sos można zagęścić zasmażką z mąki). Żeberka można podawać z kaszą gryczaną lub jaglaną (o' ile można ją jeszcze kupić) z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton