strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: GULASZ Z DZIKA Z FRYTKAMI
Składniki:
(z kuchni węgierskiej) Składniki: 60 dag mięsa bez kości z dzika
10 dag smalcu
4-5 ząbków czosnku
sól
pieprz
40-50 dag usmażonych frytek. Zalewa: 100 ml octu
400 ml wody
10 dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 2 listki laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrajaną w plastry cebulą przyprawami, ochłodzić, dodać pokrajany czosnek. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. W tym czasie mięso kilkakrotnie obracać w zalewie. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, natrzeć roztartym czosnkiem i wstawić do chłodnego miejsca na 2 godziny. Następnie mięso pokrajać na średniej wielkości kawałki, obsmażyć na tłuszczu na rumiano ze wszystkich stron. Mięso przełożyć do rond-la, podlać wodą, dodać sól i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Wyparowany sos uzupełniać przegotowaną wodą. Gdy mięso będzie miękkie, dodać świeżo usmażone frytki, dokładnie wymieszać potrawę, doprawić do smaku solą, pieprzem i natychmiast podawać (w przeciwnym wypadku frytki rozmiękną) z dodatkiem zielonej sałaty, mizerii, sałatki z papryki.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton