strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: ZRAZY Z DZIKA PO FRANCUSKU
Składniki:
Składniki: 80 dag szynki lub łopatki z dzika
5 dag smalcu
IS dag cebuli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
S dag pieczarek
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżka mąki
sól
pieprz. Zalewa: 100 ml octu
400 ml wody
10 dag cebuli
2-3 ziarna ziela angielskiego
1-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obraną i pokrajaną w plastry cebulą, przyprawami, ochłodzi ;.. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, pokrajać na plastry w poprzek włókien, lekko rozbić tłuczkiem, po-solić, oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu z obu stron, zrazy przełożyć do rondla. Na tłuszczu z obsmażania mięsa zrumienić obraną i pokrajaną w kostkę cebulę, dodać oczyszczone, umyte i pokrajane pieczarki, oprószyć lekko pozostałą mąką, całość podsmażyć do zrumienienia, dodać szklankę przegotowanej wody, zagotować i całość przełożyć do rondla z mięsem. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić pod przy-kryciem na bardzo małym ogniu. Do prawie miękkich zrazów dodać pastę pomidorową, wino i dalej dusić. Podawać z ziemniakami puree, makaronem domowym, z dodatkiem surówki z selerów, porów, zieloną sałatą, kompotami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton