strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: PECZEŃ Z DZIKA Z FASOLĄ JASIEK
Składniki:
Składniki: 80 dag szynki z dzika
20 dag faso-li Jasiek
15 dag smalcu
10 dag cebuli
sól
pieprz.- . Zalewa octowo-jarzynowa: 100 ml octu
400 ml wody
po 5 dag marchwi
pietruszki i selera
10 dag cebuli
2 ząbki czosnku
2-3 ziarna ziela angielskiego
1--2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plasterki i obgotować w wodzie, dodać ocet, przyprawy zagotować. ochłodzić, dodać roztarty czosnek. Mięso umyć, osączyć 'z . wody, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną za-lewą .i wstawić na 2-3 dni do chłodnego miejsca (do +7°C). Po wyjęciu z zalewy mięso dobrze osączyć, natrzeć solą i oprószyć pieprzem, wstawić do chłodnego miejsca na parę godzin. . Mięso włożyć do brytfanny, obłożyć plaster-kami obranej cebuli, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia mięso skrapiać początkowo wrząc$ wodą, później wytworzonym sosem. - .. Fasolę przebrać, wypłukać i namoczyć na 12 godzin w przegotowanej, chłodnej wodzie i później w niej ugotować fasolę. Pod koniec gotowania fasolę lekko posolić. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać ugotowaną i odcedzoną .fasolę (wywar wykorzystać do sporządzenia zupy) i dalej dusić pod przykry-ciem na bardzo małym ogniu. Podawać pieczeń pokrojoną w plastry w poprzek włókien, obłożoną fasolą,-2 dodatkiem pieczywa, ziemniaków, sezonowych surówek i sałatek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton