strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: ZRAZY Z DZIKA PO CHŁOPSKU
Składniki:
Składniki: 1 kg schabu z kością
4 dag mąki
10 dag smalcu
10 dag słoniny; 20 dag cebuli
7 dag marchwi
5 dag pietruszki
5 dag selera
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
po 1-2 ziarna ziela angielskiego i jałowca. 7_aprawa jarzynowa: po 5 dag marchwi
pietruszki j selera
10 dag cebuli
po 3-4 ziarna ziela angielskiego i jalowca
1-2 listki laurowe
2 łyżki oleju
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Przygotować zaprawę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki, dobrze wygnieść razem z olejem, z miażdżonymi w moździerzu przyprawami, cukrem. Mięso umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć rozdrobnionymi jarzynami, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, obłożyć pozostałymi z nacierania jarzynami, przykryć pokrywką i wstawić' do chłodzonego miejsca (do +7C) na 2 dni. Po wyjęciu mięso szybko opłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Z mięsa usunąć kości, pokrajać na grube plastry i rozbić na płaskie zrazy, posypać je solą, oprószyć mąką wymieszaną z pieprzem i obsmażyć na tłuszczu, zarumieniając z obu stron. Zrazy przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się zrazy, podsmażyć obrane i pokrojone w grubą kostkę jarzyny, całość przełożyć do zrazów. Do rondla włożyć również słoninę pokrojoną w kostkę, zmiażdżone przyprawy i pod-lać wodą. Potrawę dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec duszenia do-dać koncentrat pomidorowy; doprawić do smaku solą; chwilę poddusić (zbyt gęsty sos rozrzedzić dodając parę łyżek przegotowanej wody). , Zrazy podawać z makaronem, kaszą gryczaną, jaglaną lub perłową z dodatkiem sezonowych surówek i sałatek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton