strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Zrazy z dzika duszone ze śliwkami
Składniki:
Składniki: 70 dag mięsa z łopatki lub szynki
15 dag cebuli
10 dag śliwek suszonych
1 łyżka mąki
1 łyżka tłuszczu
sól
pieprz. Zalewa: 100 ml octu
400 ml wody
15 dag cebuli
2-3 ziarna ziela angielskiego
1-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem, obraną i pokrajaną w krążki cebulą, zielem angielskim i listkami laurowy-mi, ochłodzić. Umyte mięso włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, na-czynie przykryć i wstawić na 2-3 dni do ochłodzonego miejsca (do +7°C). Po wy-jęciu z zalewy mięso osączyć, pokrajać w plastry o jednakowej grubości, każdy lekko rozbić, oprószyć pieprzem, mąką, obrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do rondla. Śliwki suszone umyć, namoczyć (kilka godzin) w chłodnej przegotowanej wodzie. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półkrążki. Na tłuszczu ze smażenia zrazów lekko zrumienić pokrajaną cebulę, dodać połów-ki śliwek bez pestek i chwilę razem pod-dusić, wlać wodę, w której moczyły się śliw-ki, gotować około 10 minut i całość dodać do zrazów w rondlu. Potrawę dusić na bardzo małym ogniu, często mieszać, aby nie przypaliła się. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą i pieprzem. Zrazy podawać polane sosem z ziemniakami, pyzami, kaszą, surówkami i sałatkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton