strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Comber jeleni ze śmietaną
Składniki:
2 kg combra
300 g słoniny
15-20 ziarenek jałowca
1 szklanka gęstej
Ż- kwaśnej śmietany 100 g masła
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
k
1 łyżeczka mąki
2 szklanki mleka.
Sposób przygotowania:
Comber oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, włożyć do garnka, zalać mlekiem, wynieść na noc w chłodne miejsce. Po wyjęciu z mleka osuszyć, gęsto naszpikować słoniną, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i jałowcem, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. sól, Dno brytfanny wyłożyć cienkimi plastrami słoniny, na niej ułożyć comber, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do uzyskania złocistego koloru słoniny. Wówczas polać stopionym masłem i często skrapiając wodą piec ok. 1,5 godziny. Kwadrans przed zakończeniem pieczenia podlać śmietaną wymieszaną z mąką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton