strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Kotlety z dzika w cytrynach
Składniki:
Składniki: 60-70 dag skruszałego schabu z młodego dzika
1 cytryna
5 dag margaryny
1 dag masła
sól
cukier. Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki winiaku
1 ząbek czosnku (mały)
2 łyżki drobno pokrajanej zielonej pietruszki
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Przygotować marynatę: miód wymieszać z winiakiem, dobrze zmiażdżonym czosnkiem, rozdrobnioną zieloną pietruszką i pieprzem. Mięso umyć, osączyć z wody, osuszyć ściereczką, podzielić na porcje (4-5), ubić tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa skropić przygotowaną marynatą, ułożyć jeden obok drugiego w misce. Cytrynę umyć w ciepłej wodzie, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, bardzo dokładnie nie pozostawiając białej skórki, po-krajać w plasterki. Na porcjach mięsa po-łożyć plasterki cytryny, miseczkę wstawić do chłodnego miejsca na 1-2 godziny. Następnie kotlety wyjąć, dobrze osączyć z marynaty i smażyć na rozgrzanej margarynie na małym ogniu. Usmażone kotlety przełożyć do rondelka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Przygotować sos: do pozostałego tłuszczu ze smażenia mięsa dodać marynatę z plasterkami cytryny, masło, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, zagotować. Kotlety podawać polane sosem i położonymi na wierzchu plasterkami cytryny, z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, cykorii, sałaty, sałatki z pomidorów.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton