| Potrawa: Kotlety z dzika w cytrynach | |
| Składniki: Składniki: 60-70 dag skruszałego schabu z młodego dzika 1 cytryna 5 dag margaryny 1 dag masła sól cukier.
Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki winiaku 1 ząbek czosnku (mały) 2 łyżki drobno pokrajanej zielonej pietruszki sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Przygotować marynatę: miód wymieszać z winiakiem, dobrze zmiażdżonym czosnkiem, rozdrobnioną zieloną pietruszką i pieprzem.
Mięso umyć, osączyć z wody, osuszyć ściereczką, podzielić na porcje (4-5), ubić tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa skropić przygotowaną marynatą, ułożyć jeden obok drugiego w misce. Cytrynę umyć w ciepłej wodzie, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, bardzo dokładnie nie pozostawiając białej skórki, po-krajać w plasterki. Na porcjach mięsa po-łożyć plasterki cytryny, miseczkę wstawić do chłodnego miejsca na 1-2 godziny. Następnie kotlety wyjąć, dobrze osączyć z marynaty i smażyć na rozgrzanej margarynie na małym ogniu. Usmażone kotlety przełożyć do rondelka i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Przygotować sos: do pozostałego tłuszczu ze smażenia mięsa dodać marynatę z plasterkami cytryny, masło, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, zagotować.
Kotlety podawać polane sosem i położonymi na wierzchu plasterkami cytryny, z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, cykorii, sałaty, sałatki z pomidorów. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|