strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Tymiankowa zapiekanka z dzika i ziemniaków
Składniki:
Do tej potrawy można wykorzystać mięso ze ścięgnami
z kością
nie nadające się do sporządzania zrazów
pieczeni czy innych dań smażonych lub pieczonych. Składniki: 50 dag ugotowanego w wywarze jarzynowym mięsa
80 dag ziemniaków
pół szklanki mleka
1 łyżka masła
5 dag cebuli
pół łyżki (można mniej) rodzynków
po pól łyżeczki tymianku i star-tej gaiki muszka tatowej
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, wypłukać, ugotować w osolonej wodzie, odparować, gorące dobrze wygnieść, dodać połowę roztopionego masła, gałkę muszkatołową, wlewać porcjami mleko i dalej wygniatać, aby otrzymać klasyczne puree (ilość do danego mleka zależy od wilgotności ziemniaków po ugotowaniu). Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w bardzo drobną kostkę i lekko zrumienić na pozostałym maśle. Ugotowane mięso zmielić przez ma-szynkę, dodać zrumienioną cebulę z masłem, tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem i całość dusić stale mieszając przez 5 minut. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, na dno położyć warstwę z poło-wy ziemniaków, później warstwę mięsa i przykryć pozostałymi ziemniakami. Powierzchnię wygładzić, posypać wiórkami masła. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Gorącą zapiekankę podawać z dodatkiem surówek i sałatek sezonowych.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton