strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: MIELONE ZRAZIKI Z DZIKA NADZIEWANE PIECZARKAMI
Składniki:
Składniki: 40 dag drobnego
skruszałego mięsa z dzika
20 dag chudego boczku wieprzowego
1 jajko
1 bułka czerstwa
5 dag cebuli
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia. Nadzienie: 20 dag pieczarek
5 dag cebuli
5 dag masła lub margaryny
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Mięso, boczek i obraną cebulę zmielić przez maszynkę, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę (rozdrobnioną widelcem), jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem i starannie wyrobić na jednolitą masę. Przygotować nadzienie: pieczarki oczyścić, umyć, osączyć z wody, drobno pokrajać i udusić na tłuszczu z obraną i drobno posiekaną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem, ochłodzić, dodać zieloną pietruszkę, wymieszać. Z masy mięsnej uformować cienkie, owalne kotleciki (po dwa na porcję). Połowę zrazików posmarować nadzieniem pieczarkowym, przykryć pozostałymi zrazikami, brzegi dokładnie zlepić i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia patelnię przykryć na 1-2 minuty, aby zraziki byty soczyste. Podawać z dodatkiem buraczków zasmażanych, surówki z kiszonej kapusty, sałatki z cykorii, ziemniaków, kaszy gryczanej.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton