strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: ŁOPATKA Z DZIKA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAMI
Składniki:
Składniki: 80 dag łopatki
10 dag smalcu
20 dag cebuli
2 ząbki czosnku
15 dag świeżej papryki
20 dag pomidorów
200 ml wytrawnego czerwonego wina
1 kg ziemniaków
słodka i ostra papryka w proszku
sól. / Zalewa: 100 ml octu
300 ml wody
2 ząbki czosnku
VL 10 dag cebuli
2-3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obraną i pokrojoną w plasterki cebulą, przyprawami, ochłodzić. Mięso umyć, dobrze osączyć z wody, natrzeć roztartym czosnkiem, włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (+7° C) na 3-4 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, pokrajać w większą kostkę. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w bardzo drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu razem z 1 łyżką słodkiej papryki na bardzo małym ogniu, stale mieszając, aby papryka nie przypaliła się. Do zeszklonej cebuli dodać mięso, razem obsmażyć (stale mieszając), wlać połowę wina i parę łyżek wody, posolić, oprószyć lekko majerankiem i ostrą papryką i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w ósemki. Świeżą paprykę umyć, usunąć środki i pestki, pokrajać w paski. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokrajać w ćwiartki lub ósemki (większe). Mięso dusić około 1 godziny, następnie dodać do niebo rozdrobnioną paprykę i pomidory, parę minut dusić i całość przełożyć do rondla, włożyć ziemniaki, wlać pozostałe wino, naczynie przykryć i wstawić do na-grzanego piekarnika. Od czasu do czasu wstrząsnąć rondlem, aby składniki wymieszały się i ziemniaki oblane zostały sosem. Gotową potrawę podawać w głębokich talerzach z dodatkiem białego pieczywa.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton