strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: SCHAB Z DZIKA W PIKANTNYM SOSIE
Składniki:
Składniki: 70 dag schabu z dzika
sól. pieprz
1 łyka tłuszczu. Sos: pół łyżki miodu
pół łyżki sosu sojowego lub pół łyżeczki maggi i 1 łyżka wody
pół łyżki wódki wyborowej
pół łyżki tłuszczu. Zaprawa: pół łyżeczki imbiru
10 dag cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego lub 2 łyżeczki maggi i 2 łyżki wody
2 łyżki wódki wyborowej
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Przygotować zaprawę: cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, obrany ząbek czosnku rozetrzeć z solą. Pozostałe składniki za-prawy dobrze wymieszać z rozdrobnioną cebulą i roztartym czosnkiem. Skruszały schab umyć, osączyć z wody, oddzielić mięso od kości, zdjąć błony, pokrajać wzdłuż na 3 części, natrzeć przygotowaną zaprawą, włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 12 godzin. Następnie porcje mięsa posolić, oprószyć pieprzem, ułożyć w brytfannie, polać roztopionym tłuszczem i paroma łyżkami przegotowanej wody, piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Później odlać płyn wy-tworzony podczas pieczenia. Wszystkie składniki sosu wymieszać i mieszaniną tą polać mięso w brytfannie i dalej piec, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby wyparowany sos uzupełnić skrapiając mięso przegotowaną wodą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton