strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: WŁOŚCIAŃSKA ZAPIEKANKA Z MIĘSEM Z DZIKA
Składniki:
Składniki: 30 dag upieczonego lub uduszonego mięsa z dzika
70 dag ziemniaków
10 dag cebuli
2-3 łyżki tłuszczu
sól
pieprz
szczypta majeranku i tymianku
pęczek posiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osączyć z wody, pokrajać w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć ziemniaki i smażyć, aż będą na wpół miękkie. Następnie dodać obraną, opłukaną i pokrajaną w drobną kostkę cebulę. Całość smażyć przez około 3 minuty często mieszając. Do ziemniaków dodać drobno po-siekane mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną tymianku i majeranku, dalej smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia potrawę lekko uklepać łopatką, nie mieszać i smażyć, aż spód zrumieni się, całość od-wrócić łopatką, aby druga strona również zarumieniła się. Potrawę podawać suto posypaną po-siekaną zieloną pietruszką z dodatkiem sałatki z pomidorów lub papryki.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton