strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Comber jeleni na zimno
Składniki:
2 kg combra
150 g słoniny
1 łyżka masła
sól. Marynata: pół szklanki czerwonego wina
sok i otarta skórka z 1 cytryny
2 goździki
ćwierć łyżeczki imbiru
2 listki laurowe
6-8 ziarenek pieprzu
pół łyżeczki estragonu
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Comber oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, włożyć do kamiennego garnka, zalać przestudzoną marynatą, wynieść na 5-6 dni w chłodne miejsce, często przewracać. Wyjęty z marynaty comber opłukać, osuszyć na ściereczce, naszpikować gęsto słoniną, natrzeć solą, upiec na rożnie lub w piecyku, sta- często polewając stopionym masłem i skrapiając marynatą. Podawać na zimno z borówkami lub zimnymi sosami.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton