| Potrawa: PŁUCKA Z SARNY, WYPIEKANE | |
| Składniki: Składniki: 50 dag płucek z sarny 5 dag selera f 0 dag cebuli po 5 dag pietruszki i marchewki 1 czerstwa bułka. 3 jajka. sól. pieprz gałka muszkatołowa (można nie dodawać) 6 dag słoniny 5 dag mada.
| Sposób przygotowania: Płucka umyć, namoczyć na 2-3 godziny w chłodnej wodzie z dodatkiem paru łyżek soli i octu, później dokładnie wypłukać, ewentualne skrzepy krwi usunąć. Warzywa (w tym połowę cebuli) oczyścić, opłukać, pokrajać na cząstki, włożyć do rondla, dodać pokrajane w kostkę płucka i słoninę, podlać małą ilością przegotowanej wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane Składniki wyjąć, ochłodzić, zmielić przez maszynkę do mięsa, dodać namoczoną i odciśniętą bufkę i podsmażoną pozostałą część cebuli. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do zmielonych składników, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do mięsa, lekko wymieszać i przełożyć do ogniotrwałego naczynia wysmarowanego masłem. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny.
Podawać z ziemniakami, buraczkami, ostry-mi sałatkami lub surówkami. Można też podać oddzielnie sporządzony sos, np. cebulowy, chrzanowy. Zapiekane płucka mogą być także podane jako zimna przekąska; ochłodzone po-krajać w plastry, ułożyć na półmisku, przybrać zieloną sałatą rzodkiewkami, śliwkami marynowanymi. Jako dodatek podać majonezowy sos tatarski, majonez z chrzanem. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|