| Potrawa: PIKANTNA PIECZEŃ Z SARNINY |  |
| Składniki: Składniki: 1 kg mięsa. udźca lub łopatki sarny lub jelenia l0 dag słoniny S dag masła; 10 dag cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 1 dag mąki 1-2 ząbki czosnku sól pieprz ostra papryka w proszku. Zalewa octowa: 200 ml octu 400 ml wody 10 dag cebuli po 2-3 ziarna ziela angielskiego jałowca i pieprzu 1-2 listki laurowe.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem obraną i pokrajaną w plastry cebulą, przyprawami, ochłodzić.
Mięso umyć, osączyć wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć pokrywą i wstawić do chłodnego miejsca (do -t7C) na 2-4 dni. Po wyjęciu a zalewy mięso osączyć, natrzeć solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i pozostawić na parę godzin w chłodnym miejscu. Słoninę pokrajać .w słupki i naszpikować mięso. Cebulę obrać. opłukać.; pokrajać w krążki, zrumienić na maśle na jasnozłoty kolor i przełożyć do rondla. Mięso szybko obsmażyć ze wszystkich stron na tym samym maśle na którym podsmażała się cebula i całość przełożyć do rondla z cebulą i piec pod przykryciem w piekarniku skrapiając mięso początkowo wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia dodać koncentrat pomidorowy. Gdy pieczeń będzie miękka, zdjąć pokrywkę, aby mięso zrumieniło się. Miękkie mięso wyjąć. pokrajać w plastry w poprzek włókien. Do sosu do-dać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, doprawić na ostro papryką i pieprzem (sos powinien być zawiesisty i pikantny). Do sosu włożyć porcje pieczeni, dobrze podgrzać.
Podawać z kluskami kładzionymi, kaszą gryczaną, ćwikłą, zieloną sałatą lub cykorią. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|