| Potrawa: FILETY Z SARNINY Z BRZOSKWINIAMI |  |
| Składniki: Składniki: 80 dag polędwicy z jelenia lub combra z sarny 5 dag tłuszczu sól pieprz 4=5 połówek brzoskwiń z kompotu. Za-prawa z warzyw: po 5 dag marchwi selera pietruszki i cebuli. 1-2 łyżki oleju 2=3 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe szczypta cukru.
| Sposób przygotowania: Przygotować zaprawę: umyte, oczyszczone, jarzyny pokrajać w cienkie plasterki (cebulę' w kostkę), wygnieść z olejem, zmiażdżonymi przyprawami; cukrem, aż jarzyny, zwilgotnieją:
Umyte, osaczone wody mięso wytrzeć ściereczką, natrzeć jarzynami, włożyć do porcelanowej miski, obłożyć pozostałymi z nacierania jarzynami, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7C) na 1-2 dni. Następnie z mięsa zdjąć jar-cyny i przyprawy, pokrajać w skośne plastry (w poprzek włókien), rozbić tłuczkiem. Z rozbitych plastrów uformować owalne filety, oprószyć lekko mąką i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywą, aby filety byty soczyste. Usmażone porcje oprószyć solą i pieprzem, natychmiast podawać z połówką
brzoskwini na wierzchu, z dodatkiem frytek, brukselki, fasolki szparagowej, kalafiora lub zieloną sałatą. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|