| Potrawa: PIECZEŃ RZYMSKA Z SARNINY |  |
| Składniki: Składniki: 3Ó-40 dag skruszałego mięsa bez kości (mogą być okrawki) z sarniny. jelenia lub daniela 30 dag mięsa wieprzowego (może być boczek) 6 dag tłuszczu 5 dag czerstwej bułki 1 jajko 5 dag cebuli 1= ząbki czosnku tarta bułka sól; pieprz.
| Sposób przygotowania: Umyte mięso pokrajać na kawałki i zemleć przez maszynkę razem z namoczoną w mleku lub wodzie czerstwą bułką i obraną cebulą. Do masy dodać jajko, roztarty z solą czosnek; doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić (wymieszać) wszystkie składniki.. Z wyrobionej 'masy uformować wałek, obtoczyć w tartej bułce, włożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem, resztę tłuszczu dobrze rozgrzać i polać nim uformowany wałek z mięsa. Brytfannę z pieczenia wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skrapiając początkowo wrzący wodą, później wytworzonym sosem.' ' Upieczoną pieczeń wyjąć i pokrajać w ,grube plastry.
Porcje podawać polane wytworzonym sosem z ziemniakami, kaszą perłową, bu-raczkami zasmażanymi, czerwoną kapustą, surówkami. Można też podawać na zimno jako przystawkę lub przygotować smakowi-te kanapki. Wówczas pieczeń po wyjęciu z brytfanny ochłodzić, wstawić do chłodnego miejsca w celu ostudzenia i tuż przed podaniem porcjować. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|