| Potrawa: Rosół i sztuka mięsa | |
| Składniki: Surowce na 10 porcji: 2 kg przodków sarny (może być szponder i mostek jelenia) 25 dag marchwi 15 dag pietruszki 15 dag selera 10 dag cebuli 2 dag soli 2-5 szt. goździków 2 dag zielonej pietruszki we-dług uznania: 20 dag białej kapusty lub włoskiej 5 dag kalarepy ziele angielskie liście laurowe 1 dag grzybów suszonych.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć i włożyć do wrzącej wody, gotować bardzo wolno. Do częściowo ugotowanego mięsa dodać umyte, obrane i wypłukane warzywa. Cebulę naszpikować goździkami, zrumienić na płycie, dodać do wywaru. Miękkie mięso wyjąć, ostudzić, i pokroić na porcje. Przed podaniem mięso podgrzać w rosole.
Rosół, posypany pokrojoną zieloną pietruszką, podaje się z domowym makaronem lub kupionymi w sklepie nitkami, ryżem ugotowanym na sypko, kostką z kasty krakowskiej, manny, lub też z ziemniakami. Porcje mięsa (tzw. sztukę mięsa) podaje się z ziemniakami z wody i jarzynami z rosołu, sosami, np. chrzanowym, cebulowym, ogórkowym, szczypiorkowym lub ćwikłą, ogórkiem kwaszonym, mizerią.
Z ugotowanego i zmielonego mięsa można zrobić również farsz do pierogów, krokietów lub naleśników. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|