| Potrawa: SARNINA ZAPIEKANA W CLEŚCIE |  |
| Składniki: Składniki: 70 dag mięsa z łopatki lub udźca sarny jelenia lub daniela. po 10 dag porów i pietruszki 5 dag masła 1 3 żółtka. S dag ostrego sera żółtego tartego. sól pieprz 1-2 ząbki czosnku (można nie do-dawać).
Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki pszennej S dag masła 3 dag drożdży 1 jajka; :00 ml mleka sól.
Zaprawa jarzynowa: po 5 dag marchwi pietruszki i selera 10 dag cebuli 2 łyżki oleju 1-2 listki laurowe ?-3 ziarna ziela angielskiego odrobina cukru.
| Sposób przygotowania: Przygotować zaprawę: jarzyny umyć. oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki (cebulę w kostkę) i wygnieść razem z olejem, zmiażdżonymi przyprawami, cukrem. aż zwilgotnieją. 'Mięso umyć. osączyć z wody. powycierać ściereczką, natrzeć zaprawą jarzynową, włożyć do emaliowanego garnka, pozostałymi z nacierania jarzynami i wstawić na 2-3 dni do chłodnego miejsca (do +7°Cł. Po wyjęciu t zaprawy, c mięsa zdjąć jarzyny i przyprawy, na-trzeć silą i pieprzem, pozostawić na 3-4 godziny w chłodnym miejscu.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać przez sito do miski i podgrzać (miskę wstawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać stale mieszając mąkę, drożdże rozrobić (wymieszać) łyżką mleka łyżeczką mąki i pół łyżeczki cukru na-czynie przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mleko podgrzać jajka umył, rozbić i ubić trzepaczką, masło roztopić. Do ogrzanej mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajka, ciepłe mleko, odrobinę soli i wyrobić ciasto, p«1 koniec wyrabiania dodać roztopione masłu, miskę przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużną foremkę tzw. keksówkę lub tortownicę posmarować masłem, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i pozwolić na ponowne wyrośniecie. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec w tej temperaturze. Upieczoną bulkę wyjąć: z foremki, ochłodzić.
Mięso włożyć do gacka z małą ilością wody, dodać umyte oczyszczone i wypłukane jarzyny, lekko posolić, oprószyć pieprzem i dusić pod przykryciem aż będzie miękkie. Uduszone mięso. wyjął, do przecedzonego sosu dodać śmietanę z rozprowadzić w niej mąką, chwilę po-gotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z upieczonej bułki ściąć wierzch, wyjąć miękki środek, lekko posmarować masłem i posypać częścią żółtego sera wymieszanego z roztartym czosnkiem. Do środka bułki włożyć' usterki pieczeni zwilżone przygotowanym sosem. po wierzchu polać dodatkowo sosem, posypać pozostałym serem i czosnkiem i przykryć bufkę ściętą pokrywką, | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|