| Potrawa: Comber sarni na sposób litewski |  |
| Składniki: Składniki: 1 comber sarni 10 dag cebuli 20 dag słoniny 2 dag cukru pudru 5 dag maska sól pieprz 5 ziaren jałowca półtorej szklanki gęstej młodej śmietany i łyżeczka mąki sok z 1 cytryny.
| Sposób przygotowania: Dobrze skruszały comber natrzeć solą, zmiażdżonym jałowcem, oprószyć pieprzem i pozostawić na parę godzin w chłodnym miejscu. Słoninę pokrajać w cienkie plasterki, obłożyć nimi mięso, obwiązać białą bawełnianą nitką lub przypiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo gorącą wodą, później wytworzonym sosem. Z upieczonego mięsa zdjąć słoninę, posypać cukrem pudrem i dalej piec, aż na powierzchni combra zrobi się lek-ko brunatna, apetyczna, krucha powłoka.
Śmietanę wymieszać z mąką i sokiem ż cytryny, dodać do sosu, chwilę pogotować, do-prawić do smaku solą, ewentualnie pieprzem. Mięso wyjąć, do sosu dodać pokrajane na małe kawałeczki' masło i chwilę ubijać sos trzepaczką (sosu już nie gotujemy). Comber podzielić na porcje, polać przygotowanym sosem.
Podawać z dodatkiem makaronu-wstążek, ziemniaków, buraczków, surówek i sałatek. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|