| Potrawa: Bitki korzenne z sarny |  |
| Składniki: Składniki: 60 dag mięsa z udźca samy 10 dag smalcu 3 dag mąki ząbek czosnku po pół łyżeczki przypraw: cząbru jałowca głogu bazylii tymianku i rozmarynu sól pieprz pół litra wywaru z warzyw i kości lub rosołu. Zalewa: 200 ml octu 300 ml wody 10 dag cebuli 2 ząbki czosnku 2-3 ziarna ziela an-gielskiego 1-2listki laurowe.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plastry i obgotować w wodzie, do-dać ocet, przyprawy, zagotować, ochłodzić.
Mięso umyć, osączyć z wody, natrzeć roztartym czosnkiem, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać zimną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (+7°C) na 2 dni.
Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, zdjąć błony, pokrajać na porcje w poprzek włókien, lekko rozbić, oprószyć pieprzem i mąką, obrumienić szybko na rozgrzanym tłuszczu, całość przełożyć do rondla, dodać przyprawy, podlać rosołem lub wywarem i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie po-trawę doprawić solą, ewentualnie przyprawa-mi, czosnkiem, chwilę poddusić.
Podawać z ziemniakami, łagodnymi surówkami, kompotem ze śliwek. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|