strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pierogi, pierożki
 
Potrawa: Pierogi z sarny
Składniki:
Składniki: ciasto: 50 dag męki
około 1 szklanki wody
1 jajko (można nie dodawać); nadzienie: 1 kg mięsa z kości z sarny
1 pęczek włoszczyzny (około 25 dag bez kapusty)
f 0 dag cebuli
1 bułka
5 dag tłuszczu
sól
pieprz
szałwia
tymianek Zalewa jarzynowa: 200 ml octu
400 ml wody
po 5 dag marchwi
pietruszki
selera i cebuli
3-4 ziarna ziela angielskiego
i listek laurowy.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, przyprawami i jarzynami oczyszczonymi i pokrajanymi w krążki, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 3-4 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą (tyle wody, aby przykryła mięso) i gotować na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękka-we, dodać jarzyny umyte, oczyszczone i wypłukane. Ugotowane mięso wyjąć, wy-luzować kości, ochłodzić. Wywar wykorzystać do sporządzenia zupy. Przygotować nadzienie: ochłodzone mięso zmielić przez maszynkę razem z cebulą, namoczoną i odciśniętą bułką. Do masy dodać jajko, doprawić do smaku solą i przyprawami, dodać również roztopiony tłuszcz. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, do-dać jajko, ciepłą wodę, zagnieść ciasto (wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie), przykryć miseczką i pozostawić na 1-2 godziny, aby ciasto wypoczęło. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wykrawać placki szklanką, na środek każdego placka położyć kulkę nadzienia i dokładnie zlepić brzegi pierogów. Ugotować w osolonej wodzie. Podawać polane tłuszczem z dodatkiem ostrych surówek i sałatek sezonowych. Pierogi z mięsem można podać jako doda-tek do bulionu lub czerwonego barszczu.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton