strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pierogi, pierożki
 
Potrawa: Kołduny z polędwicy
Składniki:
Ciasto: 50 dag męki
około 1 szklanki wody
1 jajko
szczypta soli. Nadzienie: 50 dag polędwicy
30 dag łoju
3-4 ząbki czosnku (można mniej)
1 /łyżeczka majeranku
2-3 łyżki rosołu
2 łyżki tłuszczu
sól
pieprz
2-3 litry rosołu.
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: z przesianej mąki, ciepłej wody z solą i jajka wyrobić twardsze ciasto niż na tradycyjne pierogi (wyrabiać ciasto około pół godziny, aż ciasto stanie się lśniące i sprężyste). Przykryć miseczką, aby ciasto wypoczęło. Przygotować nadzienie: mięso umyć, osączyć z wody, zdjąć błony, zmielić przez maszynkę (powinno się bardzo drobniutko posiekać). Łój włożyć do lodówki na parę godzin do ochłodzenia, później ustrugać cieniutkie wiórki i wymieszać z mięsem. Tłuszcz mocno rozgrzać i polać nim nadzienie i natychmiast wyrobić, dodać przy-prawy, roztarty czosnek, doprawić do smaku solą, 2-3 łyżkami rosołu i dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować na cieniutkie placki (grubości lnianego płótna), stopniowo, aby nie wysychało. Na placki nakładać kuleczki mięsa wielkości orzecha włoskiego, przykryć ciastem, odcisnąć palcami i wykrawać kieliszkiem do wódki o małej średnicy. Przygotowane kołduny wkładać do osolonego i gotującego się rosołu partia-mi, aby swobodnie pływały i gotować na małym ogniu 3-5 minut. Ugotowane kołduny układać warstwami w naczyniu, każdą warstwę przekładając kawałkami świeże-go masła. Podawać gorące do jedzenia z surówkami lub w rosole.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton