| Potrawa: SZTUKA MIĘSA Z SARNY ZAPIEKANA |  |
| Składniki: Składniki: 1 kg przodków z sarny 25 dag włoszczyzny (bez kapusty) 5 dag cebuli maty listek laurowy 1-2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz !-2 goździki.
Sos: 4 łyżki utartego chrzanu 5 dag masła 3 dag męki 100-120 ml lekko kwaśnej gęstej śmietany 1 szklanka rosołu 2 żółtka 1 łyżeczka cukru sól.
| Sposób przygotowania: Skruszałe mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować powoli około 1 godz. Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać i włożyć do częściowo miękkawego mięsa. Obraną cebulę naszpikować goździkami, zrumienić na płycie lub patelni, dodać do wywaru z gotującym się mięsem, posolić i dalej gotować. Miękkie mięso wyjąć, przestudzić, podzielić na porcje.
Część rosołu przeznaczyć do sporządzenia sosu, pozostałą część wykorzystać jako doskonałą zupę (rosół) z makaronem lub do sporządzenia innej zupy (jako wywar).
Przygotować sos: z masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić szklanką rosołu, dodać chrzan, cukier i pogotować około 5 minut, doprawić do smaku.
Żółtka wymieszać ze śmietaną, dodać do sosu, podgrzać (nie wolno gotować). Mięso ułożyć w naczyniu ogniotrwałym,
polać sosem chrzanowym tak, aby każdy plaster mięsa był nim przykryty, skropić lekko roztopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać do momentu lekkiego zrumienienia powierzchni sosu.
Podawać z puree z ziemniaków, zieloną sałatą. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|