| Potrawa: DUSZONA ŁOPATKA Z SARNY PO WĘGIERSKU |  |
| Składniki: Składniki: 80 dag mięsa z łopatki l0.dag smalcu 10 dag cebuli 10 dag świeżej mielonej papryki IS dag pomidorów słodka i ostra papryka mielona kminek 1 ząbek czosnku sól.
Zalewa: 100 ml octu 300 ml wody po S dag marchwi pietruszki i selera 10 dag cebuli 2-3 ząbki czosnku 2-3 ziarna ziela an-gielskiego 1-2 listki laurowe.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: umyte, oczyszczone, opłukane i pokrajane jarzyny obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić.
Mięso umyć, osączyć z wody, natrzeć roztartym czosnkiem, włożyć do emaliowanego garnka, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 3 dni.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu na jasno-złoty kolor, dodać pokrajany czosnek, odrobinę zmielonego kminku, I łyżkę słodkiej i szczyptę ostrej papryki, wlać 2 łyżki wody i całość poddusić na małym ogniu. Gdy woda wyparuje prawie zupełnie, do cebuli dodać mięso pokrajane w sporą kostkę (o bokach 3 cm) i całość podsmażyć, stale mieszając. Następnie podlać paroma łyżkami wody, patelnię przykryć i dusić, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby wyparowany sos uzupełniać przegotowaną wodą.
Paprykę umyć, pokrajać w paski (gniazda nasienne i ziarenka usunąć). Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokrajać w ćwiartki lub ósemki. Do miękkawego mięsa dodać pomidory i paprykę, dalej dusić pod przykryciem. Gotową po-trawę doprawić do smaku solą, sproszkowaną słodką i ostrą papryką.
Podawać z ziemniakami z wody, sałatką z ogórków, zieloną sałatą. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|