| Potrawa: SARNIE PULPECIKI ZE SPAGETTI PO WŁOSKU |  |
| Składniki: Składniki: 80 dag mięsa bez kości (mogą być okrawki) z sarny 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka drobno pokrajanej zielonej pietrusz-ki 10 dag kwaśnych jabłek 1 czerstwa bułka 1 łyżka tartej bulki skórka z cytryny 2 jajka 50 ml oleju sojowego lub słonecznikowego gałka muszka talowa sól pieprz. 500 dag ugotowanego makaronu spaghetti.
Sos pomidorowy: 1 kg dojrzałych pomidorów 15 dag cebuli sól cukier pieprz
| Sposób przygotowania: Skruszałe, pozbawione błon i powięzi mięso zmielić przez maszynkę razem z obranym jabłkiem, bułką namoczoną w mleku i odciśniętą. Do tych składników dodać roztarty Czosnek, jajka, startą skórkę z cytryny (w zależności od uznania), połowę rozdrobnionej zielonej pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wyrobić na jednolitą masę. Z wyrobionego mięsa formować pulpeciki wielkości orzechów włoskich, usmażyć na oleju, osączyć z tłuszczu.
Przygotować sos: pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, podzielić na cząstki i udusić razem z obraną i pokrajaną w kostkę cebulą, przetrzeć przez sito, dodać przyprawy i ponownie dusić na małym ogniu aż sos nabierze odpowiedniej, gęstej konsystencji, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do gotowego sosu włożyć pulpety i gotować około 30 minut na bardzo małym ogniu, uważając aby potrawa nie przypaliła się. Ugotowane w osolonej wodzie gorące spaghetti polać sosem, na wierzchu położyć pulpety i posypać pozostałą zieloną pietruszką. Jako dodatek można po-dać zieloną sałatę, cykorię. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|