strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Udziec jeleni po góralsku
Składniki:
2 kg udźca
2 cebule
włoszczyzna
2 listki laurowe
4 goździki
1 cytry-na
po 5-7 ziarenek pieprzu i jałowca
pół łyżeczki tymianku
100 g masła
pół łyżeczki cukru
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Udziec oczyścić z błon, umyć, wygnieść ręką, włożyć do garnka, zalać litrem zimnej wody, zagotować. Gdy woda zawrze, mięso wyjąć, a do wywaru włożyć włoszczyznę, cebulę, korzenie, zioła, sól i pokrojoną w plasterki cytrynę. Zagotować. Włożyć udziec i gotować na niewielkim ogniu, aż będzie miękki. Wówczas osączyć na sicie, ułożyć na wysmarowanej masłem brytfannie, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika, posypać cukrem. Piec 10-15 mi-nut, do rozpuszczenia cukru. Podawać z sosem sardelowym lub czereśniowym.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton