| Potrawa: SZNYCLE Z SARNY ZAPIEKANE W WARZYWACH |  |
| Składniki: Składniki: 60 dag szynki lub combra sarniego 5 dag tłuszczu pęczek włoszczyzny
z kapustą 15 dag fasolki szparagowej (może być również mrożona) 10 dag cebuli 2-3 pomidory mąka 1 szklanka wody sól pieprz mielona słodka papryka.
Zalewa: 100 ml octu 300 ml wody po 5 dag marchwi pietruszki selera f 0 dag cebuli po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu 1-2 listki laurowe 1-2 goździki.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: umyte, oczyszczone i opłukane warzywa pokrajać w plasterki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić.
Mięso umyć, Sączyć z wody, włożyć do naczynia emaliowanego, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Po wyjęciu mięso dobrze osączyć z zalewy, po-krajać na niezbyt grube plastry, lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem, papryką, obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym tłuszczu, mięso wyjąć. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrajać w drobną kostkę, kapustę i fasolkę szparagową - na większe cząstki. Rozdrobnione warzywa podsmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem. W rondlu ułożyć warstwami połowę warzyw, mięso i przykryć pozostałymi warzy-wami. Na wierzchu potrawy położyć plasterki pomidorów (wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę), wlać pół szklanki wody, naczynie przy-kryć i dusić na małym ogniu 30-40 minut.
Podawać z ziemniakami ugotowanymi na sypko, posypanymi zieleniną, z dodatkiem zielonej sałaty, cykorii. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|