strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: Zrazy z jelenia po portugalsku
Składniki:
Składniki: 50-60 dag mięsa z udźca lub łopatki
1 łyżka masła. Sos: 5 dag cebuli
1 łyżka maska
2 pomidory
i łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżki mąki
pól szklanki rosołu z kostki
50 g czerwonego
wytrawnego wina
tymianek
majeranek
sól
pieprz
cukier. Zaprawa jarzynowa: po 5 dag marchwi
pietrusz-ki i selera
f 0 dag cebuli
2 łyżki oleju
1-2 listki laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
szczypta Cukru.
Sposób przygotowania:
Przygotować zaprawę: jarzyny umyć, oczyści , opłukać, pokrajać w cienkie plasterki (cebulę w kostkę), rozgnieść z olejem i zmiażdżonymi przyprawami, cukrem. Mięso umyć, osączyć z wody, natrzeć jarzynami, włożyć do emaliowanego garnka, posypać pozostałymi z nacierania warzywami, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na dwa dni. Później mięso oczyścić z warzyw, zdjąć z błony, wyciąć powięzi i pokrajać w plastry grubości 1 cm, rozbić tłuczkiem. zrazy usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku (piec około 20 min.) na blasze posmarowanej tłuszczem. Przygotować sos: masło stopić, dodać obraną i pokrajaną w kostkę cebulę, lekko zrumienić, dodać umyte i pokrajane pomidory, pastę pomidorową, wymieszać, naczynie przykryć i całość dusić około 20 minut, potem przetrzeć przez sito. Mąkę rozprowadzić zimnym rosołem, dodać przetarte pomidory, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, tymiankiem i majerankiem. Do przygotowanego sosu włożyć zrazy i dusić na małym ogniu 10-15 min. (potrawa lubi przypalać się, dlatego też rondel z potrawą postawić na płytce i od czasu do czasu za-mieszać łyżką). Pod koniec duszenia dodać wino. Zrazy podawać obficie polane sosem z dodatkiem ziemniaków (może być pieczywo), zieloną sałatą, cykorią.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton