| Potrawa: Zrazy z jelenia po portugalsku |  |
| Składniki: Składniki: 50-60 dag mięsa z udźca lub łopatki 1 łyżka masła.
Sos: 5 dag cebuli 1 łyżka maska 2 pomidory i łyżka koncentratu pomidorowego pół łyżki mąki pól szklanki rosołu z kostki 50 g czerwonego wytrawnego wina tymianek majeranek sól pieprz cukier.
Zaprawa jarzynowa: po 5 dag marchwi pietrusz-ki i selera f 0 dag cebuli 2 łyżki oleju 1-2 listki
laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego szczypta Cukru.
| Sposób przygotowania: Przygotować zaprawę: jarzyny umyć, oczyści , opłukać, pokrajać w cienkie plasterki (cebulę w kostkę), rozgnieść z olejem i zmiażdżonymi przyprawami, cukrem. Mięso umyć, osączyć z wody, natrzeć jarzynami, włożyć do emaliowanego garnka, posypać pozostałymi z nacierania warzywami, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na dwa dni. Później mięso oczyścić z warzyw, zdjąć z błony, wyciąć powięzi i pokrajać w plastry grubości 1 cm, rozbić tłuczkiem.
zrazy usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku (piec około 20 min.) na blasze posmarowanej tłuszczem.
Przygotować sos: masło stopić, dodać obraną i pokrajaną w kostkę cebulę, lekko zrumienić, dodać umyte i pokrajane pomidory, pastę pomidorową, wymieszać, naczynie przykryć i całość dusić około 20 minut, potem przetrzeć przez sito.
Mąkę rozprowadzić zimnym rosołem, dodać przetarte pomidory, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, tymiankiem i majerankiem. Do przygotowanego sosu włożyć zrazy i dusić na małym ogniu 10-15 min. (potrawa lubi przypalać się, dlatego też rondel z potrawą postawić na płytce i od czasu do czasu za-mieszać łyżką). Pod koniec duszenia dodać wino.
Zrazy podawać obficie polane sosem z dodatkiem ziemniaków (może być pieczywo), zieloną sałatą, cykorią. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|