| Potrawa: Zapiekanka z mięsa jelenia i orzechów laskowych |  |
| Składniki: Składniki: 80 dag drobnego skruszałego mięsa (mogą być okrawki) z jelenia f 0 dag cebuli 4 łyżki drobno pokrajanej zielonej pietruszki 50 ml oleju sól pieprz.
Masa orzechowa: 3/4 drobno posiekanych orze-chów laskowych 1 5 szklanki tartej bulki 50 ml mleka 15-20 dag pomidorów 5 dag boczku wędzonego sól bułka tarta do obsypania forem-ki i mado do posmarowania foremki.
| Sposób przygotowania: Skruszałe, umyte i osączone mięso (bez żył i błon) zmielić przez maszynkę razem z obraną cebulą. Do zmielonego mięsa dodać rozdrobnioną zieloną pietruszkę, olej, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę.
Przygotować masę orzechową: orzechy wy-mieszać z tartą bułką i mlekiem, aby utworzyła się gęsta masa, doprawić do smaku solą.
Wysoką foremkę lub naczynie żaroodporne posmarować masłem, posypać bułką tartą i układać warstwami: mięso i masę orzechową, górną warstwę powinna stanowić masa orzechowa. Na wierzchu położyć cienkie plasterki boczku i po-krajane w plasterki pomidory. Naczynie przykryć i wstawić do śn3dnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby górna warstwa ład-nie zapiekła się. Podawać zaraz po upieczeniu z ziemniakami, zieloną sałatą, surówkami. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|