strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Udziec jeleni z sosem pikantnym
Składniki:
2 kg udźca
150 g słoniny
1 cebula
włoszczyzna
10 ziarenek jałowca
4 ziarenka pieprzu
2 goździki
sól
ćwierć łyżeczki mielonej papryki
1 łyżka soku z cytryny
2 szklanki mleka
pół szklanki czerwonego wina
50 g suszonych śliwek
50 g łuskanych orzechów włoskich
1 kromka razowego czerstwego chleba
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Udziec oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, ułożyć w garnku, zalać mlekiem, wynieść na noc w chłodne miejsce. Po wyjęciu osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i papryką, zostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Pokrojoną w kostkę słoninę lekko przesmażyć w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i włoszczyznę, korzenie i potłuczone ziarna jałowca, skropić lekko wodą i chwilę dusić. Udziec obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle, przełożyć do rondla, podlać winem i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem. Śliwki namoczyć w niewielkiej ilości wody, zagotować, wydrylować i razem z wywarem dodać do pieczeni. Miękką pieczeń wyjąć, sos przetrzeć przez sito, dodać usiekane orzechy i starty chleb. Udziec włożyć do rondla i jeszcze chwilę trzy-mać na małym ogniu.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton