| Potrawa: ROGOUT Z JELENIA | |
| Składniki: Składniki: 80 dog mięsa bez kości (skruszałego) 5 dog tłuszczu 15 dag włoszczyzny (bez kapusty) .10 dog cebuli 2 ząbki czosnku 10 ml śmietany 2 dog maki 5 dag koncentratu pomidorowego ostra papryka mielona. 1 łyżeczka usiekanej zielonej pietruszki sól pieprz papryka mielona.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, osączyć z wody. Powycierać ściereczką, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, pozostawić w chłodnym miejscu na para godzin. Później mięso pokrajać w dużą kostki, obsmażyć na tłuszczu, przełożyć do rondla i dodać tyle przegotowanej wody, aby pokryła ona mięso, na-czynie przykryć i powoli gotować. Włoszczyznę umyć; oczyścić. opukać: pokrajać w słupki. Cebuli obrać I pokrajać w talarki. Zrumienić na tłuszczu. Pokrajaną włoszczyznę i zrumienioną cebul$ dodać do mięsa i dalej dusić do miękkości pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie, sos oprószyć nutką, dodać koncentrat pomidorowy, śmietan, zagotować, doprawić do smaku papryką mieloną, solą pieprzem.
Podawać z ryżem, ziemniakami, zieloną sałatą, surówkami. ' | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|