strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: WĄTROBKA Z DZIKA Z OGÓRKAMIKONSERWOWYMI NA OSTRO
Składniki:
Składniki: 70 dag wątróbki z dzika lub młodej sarny
10 dag wędzonej słoniny (lub tłustego wędzonego boczku)
15 dag ce-buly5 dag smalcu
10 dag ogórków konserwowych
sól
papryka mielona słodka i ostra
1 szklanka przegotowanej wody.
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, słoninę lub boczek pokrajać również w kostkę i usmażyć na smalcu w rondlu lub kociołku, dodać pokrajaną w paski wątróbkę, oprószyć słodką i ostrą papryką i podsmażyć. Następnie dodać szklankę wody, dusić pod przykryciem parę minut. Pod koniec duszenia dodać ogórki pokrajane w kostkę lub słupki, wymieszać, doprowadzić do smaku solą i papryką. Potrawa powinna być ostra w smaku. Podawać z pieczywem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton