| Potrawa: KARTOFLANKA Z PIECZENIĄ |  |
| Składniki: Składniki: 80 dag ziemniaków 2 kostki rosołowe 10 dag cebuli 1-2 ząbki czosnku 30 dag pieczeni z dzika sarniny lub pieczeni wieprzowej pokrajanej w plastry na porcje 5 dag tłuszczu 1-2 listki laurowe sól pieprz majeranek.
| Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w ćwiartki lub ósemki, ugotować razem z listkami laurowymi w 2 li-trach wody. Kostki rosołowe rozpuścić w części gorącej zupy i dodać pod koniec gotowania ziemniaków. Do ugotowanej zupy dodać porcje pieczeni, tłuszcz, roztarty czosnek, do-prawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, zagotować. Zupę podawać z dodatkiem pieczywa. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|