strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KARTOFLANKA Z PIECZENIĄ
Składniki:
Składniki: 80 dag ziemniaków
2 kostki rosołowe
10 dag cebuli
1-2 ząbki czosnku
30 dag pieczeni z dzika
sarniny lub pieczeni wieprzowej pokrajanej w plastry na porcje
5 dag tłuszczu
1-2 listki laurowe
sól
pieprz
majeranek.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w ćwiartki lub ósemki, ugotować razem z listkami laurowymi w 2 li-trach wody. Kostki rosołowe rozpuścić w części gorącej zupy i dodać pod koniec gotowania ziemniaków. Do ugotowanej zupy dodać porcje pieczeni, tłuszcz, roztarty czosnek, do-prawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, zagotować. Zupę podawać z dodatkiem pieczywa.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton