| Potrawa: Potrawka z jelenia II | |
| Składniki: 600 g łopatki bez kości pół szklanki białego wina 500 g winnych jabłek 2 łyżki rodzynek pół szklanki gęstej śmietany 1 łyżeczka mąki sól pieprz szczypta cukru sok i otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżki smalcu 2 szklanki mleka.
| Sposób przygotowania: Mięso oczyścić z błon, umyć, ułożyć w garnku, zalać mlekiem i wynieść na noc w chłodne miejsce. Po wyjęciu i osuszeniu pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić pod przykry-ciem.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plasterki i razem z rodzynkami i otartą skórką z cytryny dodać do mięsa. Wy-mieszać i dusić razem ok. pół godziny. Pod koniec duszenia doprawić szczyptą cukru, zalać śmietaną rozkłóconą z mąką i chwilę trzy-mać na małym ogniu. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|