| Potrawa: Zupa rybna z pulpetami - wigilijna |  |
| Składniki: Składniki: 1 kg ryb słodkowodnych (karpie miętusy sandacze liny karasie plotki leszcze) 20 dog marchwi 3Ó dog selera 20 dog pietruszki 20 dog cebuli 2 dog mąki 2 łyżki oliwy lub mocja sól pieprz imbir 1-2 ziarna ziela angielskiego. estragon zielona usiekana pietrus2ka.
| Sposób przygotowania: Ryby oczyścić, umyć, odciąć głowy, wykroić oczy. wyjąć skrzela. Z dużych ryb wykroić filety, wyjąć kręgosłup, część ości, odciąć płetwy. Głowy, płetwy i kręgosłupy zalać zimną wodą i gotować przez 30 minut, następnie odcedzić. Do wywaru (2 litry) włożyć obrane i opłukane warzywa (z wyjątkiem cebuli). którą dodać w połowie gotowania. Filety z ryb, sól, pieprz, ziele angielskie, po ćwierć łyżeczki imbiru, estragonu gotować na wolnym ogniu przez następne 15 minut. Rybę wyjąć z wywaru i dokładnie obrać z ości (część ryby można włożyć do gotowej zupy, ale pod warunkiem, że ryba będzie dokładnie oczyszczona z ości), zemleć dwukrotnie przez maszynkę. Odłożyć 3.łyżki zmielonej ryby na pulpety. Pozostałą zmieloną rybę gotujemy w wywarze, aż jarzyny będą miękkie. Następnie jarzyny wyjąć, pokrajać w talarki i włożyć do wary, w której będzie podawana zupa. Zupę przecedzić przez sito (przetrzeć rybę). Z tłuszczu i mąki sporządzić jasną zasmażkę, dodać do wywaru, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pulpety: 5 dog cebuli, łyżka oleju lub mocja, 3 łyżki zmielona] ryby, 1,5 łyżki tartej bulki, 1,jajko, sól, pieprz:
Cebulę zetrzeć na drobnej tarce lekko podsmażyć na tłuszczu. Wyrobić jednolitą masę z ryby, bułki tartej, cebuli i' jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z wyrobionej masy uformować małe kulki i ugotować w zupie.
Gotową potrawę przelać do wazy i posypać siekaną zieloną pietruszką. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|