strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Zupa rybna z pulpetami - wigilijna
Składniki:
Składniki: 1 kg ryb słodkowodnych (karpie
miętusy
sandacze
liny
karasie
plotki
leszcze)
20 dog marchwi
3Ó dog selera
20 dog pietruszki
20 dog cebuli
2 dog mąki
2 łyżki oliwy lub mocja
sól
pieprz
imbir
1-2 ziarna ziela angielskiego. estragon
zielona usiekana pietrus2ka.
Sposób przygotowania:
Ryby oczyścić, umyć, odciąć głowy, wykroić oczy. wyjąć skrzela. Z dużych ryb wykroić filety, wyjąć kręgosłup, część ości, odciąć płetwy. Głowy, płetwy i kręgosłupy zalać zimną wodą i gotować przez 30 minut, następnie odcedzić. Do wywaru (2 litry) włożyć obrane i opłukane warzywa (z wyjątkiem cebuli). którą dodać w połowie gotowania. Filety z ryb, sól, pieprz, ziele angielskie, po ćwierć łyżeczki imbiru, estragonu gotować na wolnym ogniu przez następne 15 minut. Rybę wyjąć z wywaru i dokładnie obrać z ości (część ryby można włożyć do gotowej zupy, ale pod warunkiem, że ryba będzie dokładnie oczyszczona z ości), zemleć dwukrotnie przez maszynkę. Odłożyć 3.łyżki zmielonej ryby na pulpety. Pozostałą zmieloną rybę gotujemy w wywarze, aż jarzyny będą miękkie. Następnie jarzyny wyjąć, pokrajać w talarki i włożyć do wary, w której będzie podawana zupa. Zupę przecedzić przez sito (przetrzeć rybę). Z tłuszczu i mąki sporządzić jasną zasmażkę, dodać do wywaru, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pulpety: 5 dog cebuli, łyżka oleju lub mocja, 3 łyżki zmielona] ryby, 1,5 łyżki tartej bulki, 1,jajko, sól, pieprz: Cebulę zetrzeć na drobnej tarce lekko podsmażyć na tłuszczu. Wyrobić jednolitą masę z ryby, bułki tartej, cebuli i' jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z wyrobionej masy uformować małe kulki i ugotować w zupie. Gotową potrawę przelać do wazy i posypać siekaną zieloną pietruszką.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton