| Potrawa: Zając w Gramym sosie | |
| Składniki: Składniki: comber z udkami z zająca 10 dog cebuli 5 dog tłuszczu 1 łyżka mąki po parę ziaren jałowca i pieprzu 1 szklanka rosołu 50 ml wytrawnego czerwonego wina i łyżeczka karmelu 10 dog marchwi i0 dog selera 1 kalarepa 20 dog wędzonego boczku sól
Zalewa: i00 ml octu 300 ml wody po parę ziaren ziela angielskiego jałowca i pieprzu 10 dog cebuli 1-2lisłki laurowe.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, osączyć z wody i zalać ochłodzoną zalewą (wodę zagotować z octem, przyprawami i cebulą), naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7oC) na 2-3 dni. Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, natrzeć solą, obsmażyć na tłuszczu i przełożyć do rondla. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zrumienić mąkę, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę poddusić, rozprowadzić rosołem, dodać wino, karmel i przyprawy, gotować przez 15 minut i prze-trzeć przez sito. Uzyskanym sosem polać mięso w rondlu. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w słupki i obgotować w niewielkiej ilości wody, prze-łożyć do mięsa, dodać również boczek pokrajany w drobną kostkę, oprószyć lekko solą, rondel przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Dusić aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, podzielić na porcje i ponownie włożyć do sosu z jarzynami.
Podawać z ziemniakami, makaronem domowym, kaszą gryczaną z dodatkiem surówek lub sałatek | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|