| Potrawa: Świąteczna dzika kaczka z jabłkami, rodzynkami | |
| Składniki: Składniki: 1 młoda dzika kaczka 50 dog kwaśnych jabłek 2 dog rodzynków 100 ml miodu pitnego 10 dog słoniny 5 dog tłuszczu majeranek sól Zalewa jarzynowa.' po 5 dog marchwi selera i pietruszki 10 dog cebuli po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu 200 ml octu 400 ml wody.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem i oczyszczonymi, umytymi, pokrajanymi w plasterki warzywami i przyprawami, ochłodzić.
Kaczkę oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7 C) na 2 dni. Po wyjęciu kaczkę osączyć z zalewy, natrzeć solą i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny Rodzynki przebrać, umyć, osączyć z wody. Jabłka umyć, pokrajać w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posypać rodzynkami, oprószyć lekko majerankiem, skropić połową miodu pitnego i całość włożyć do wnętrza kaczki. Brzegi jamy brzusznej tuszki zaszyć białą bawełnianą lub lnianą nitką lub też spiąć wykałaczkami. Słoninę pokrajać w cienkie plasterki, obło-żyć nimi kaczkę, obwiązać bawełnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia skra-piać kaczkę wrzącą wodą, później - wytworzonym sosem. Z miękkiej kaczki zdjąć słoninę, skropić pozostałym miodem pitnym i ponownie wstawić do piekarnika, aby kaczka równomiernie zrumieniła się. Po upieczeniu kaczkę wyjąć, podzielić na porcje, sos do-prawić do smaku (można zdjąć nadmierny tłuszcz).
Podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków, frytek, zielonej sałaty lub z brokułami. Sos podać od-dzielnie w sosjerce. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|