| Potrawa: Udziec sami pieczony w cieście |  |
| Składniki: Składniki: około 2 kg udźca z sarny (jednolity zwarty kawałek) 4-5 goździków pół łyżeczki zielonej kolendry 1 ząbek czosnku 10 dog tłuszczu sól pieprz. Ciasto: 25 dog mąki wada szczypta soli.
Zalewa: 300 ml octu 600 ml wody po 6-8 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3-4 goździki 2-3 listki laurowe.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z przyprawami, octem i ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę i wstawić do chłodnego miejsca (do +7oC) na 3-4 dni. W tym czasie mięso parę Tary odwrócić, aby równomiernie zamarynowało się. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, po-wycierać ściereczką, natrzeć mieszaniną złożoną z soli, roztartego czosnku, zmiażdżonych goździków, pieprzu, kolendry i pozostawić w chłodnym miejscu (naczynie przykryć) na 12 godzin.
' Przygotować ciasto: mąkę przesiać przez sito, do-dać szczyptę soli i wodę, wyrobić ciasto gęstości ciasta pierogowego, rozwałkować placek grubości pal-ca. Na środku placka położyć mięso, dokładnie je okleić, brzegi ciasta zlepić i położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 2 godzin. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je z piekarnika, ochłodzić, zdjąć ciasto, ochłodzić. Ochłodzony udziec wstawić na parę godzin do lodówki, aby stężał.
Przed podaniem do jedzenia mięso pokrajać w cienkie plasterki, ułożyć na półmisku, przybrać marynowanymi gruszkami i papryką, zieloną pietruszką. Podać także (ale już oddzielnie) chrzan, borówki z | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|