| Potrawa: STAROPOLSKA PIECZEŃ Z SARNY |  |
| Składniki: Składniki: 1 kg mięsa z udźca sarniego 5 dag słoniny 2-3 dag mąki 5 dag smalcu pół szklanki gęstej śmietany 5 dag cebuli sól pieprz.
Zalewa: 200 ml octu winnego 400 ml wody 10 dag cebuli po 5 dag marchwi pietruszki i selera 3-4 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 2 ząbki czosnku.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: umyte, oczyszczone i opłukane jarzyny pokrajać w plasterki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić, dodać roztarty czosnek. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-4 dni. Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, powycierać ściereczką, natrzeć solą, pieprzem i wstawić do chłodnego miejsca na parę godzin. Słoninę pokrajać w słupki i naszpikować mięso. W patelni z silnie rozgrzanym tłuszczem obsmażyć poprószone mąką mięso i całość przełożyć do brytfanny dodać obraną i pokrajaną w kostkę cebulę. Brytfannę z mięsem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Upieczone mięso wyjąć, pokrajać w plastry w poprzek włókien, przechować w ciepłym miejscu.
Pozostałą mąkę rozprowadzić w śmietanie i dodać do sosu, chwilę pogotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać porcje mięsa polane sosem z dodatkiem makaronu (wstążek), kaszy gryczanej, ziemniaków, bu-raczków zasmażanych, sałatki z czerwonej kapusty, zielonej sałaty. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|