strona główna forum dyskusyjne













  
Powrót

  Borsuk
  Daniel
  Dzik
  Dziki królik
  Jeleń sika
  Jeleń szlachetny
  Jenot
  Kozica
  Kuna domowa
  Kuna leśna
  Lis
  Łasica łaska
  Łoś
  Muflon
  Norka amerykańska
  Norka europejska
  Piżmak
  Ryś
  Sarna
  Tchórz stepowy
  Tchórz zwyczajny
  Wilk
  Wydra
  Zając bielak
  Zając szarak
Tchórz stepowy - Mustela eversmanni (Lesson, 1897)
Rząd: Mięsożerne - Carnivora
Rodzina: łasicowate - Mustelidae

Opis: Tchórz stepowy jest z pokroju podobny do tchórza zwyczajnego, ale jest od niego nieco mniejszy i różni się znacznie umaszczeniem, które jest na grzbiecie piaskowo żółte, przez co czarno brunatne kończyny i ogon tylko w połowie czarny silniej kontrastują z resztą ciała.

Występowanie: występuje w Europie i Azji, do Austrii, Węgier i Czechosłowacji na zachodzie po wschodnią Syberię, środkową Azję i Chiny. W Polsce spotykamy w południowo-wschodniej części kraju (Hrubieszów, Chełm).

Biotop: Zamieszkuje głównie tereny otwarte: stepy, półpustynie, łąki, nieużytki. Samodzielnie kopie proste nory, ale zajmuje również nory chomików i susłów, które poszerza. Zajętą przez niego norę łatwo poznać po przykrym zapachu pochodzącym z rozkładających się resztek pokarmu i niezakopanych odchodów u wejścia nory.

Pokarm: Pokarm tchórza stepowego stanowią głównie drobne gryzonie myszowate, chomiki i susły. Ponadto zjada młode króliki, ptaki gnieżdżące się na ziemi i ich zniesienia, płazy i owady. Przy dużej ilości pożywienia robi zapasy.

Rozród: Ruja wypada w lutym-marcu. Ciąża trwa 36-40 dni. Młode w liczbie 8-11 (18) rodzą się w końcu kwietnia i początkach maja. Rozwijają się szybciej niż młode tchórza zwyczajnego. Oczy otwierają po 2 tygodniach. Ssą 6 tygodni. W wieku 1,5-2 miesięcy zaczynają polować, najpierw gromadnie. W końcu lata stają się samodzielne. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 10 miesięcy. Tchórz stepowy na swobodzie żyje około 6 lat.

Góra strony


Szukaj   |   Ochrona prywatności   |   Webmaster
Copyright(c) 2001-2018 P&H Limited Sp. z o.o.