strona główna forum dyskusyjne


























Pytał: Tomasz Borys
Data: 25/03/2013
Publikacja: 29/03/2013
Pytanie: Zarząd wydał myśliwemu odstrzał na trzy rogacze selekcyjne w 2 klasie wieku. Myśliwy pozyskał trzy kozły łowne w tym jeden na brązowy medal. Komisja oceny nie stwierdziła nieprawidłowości. Myśliwy na tej podstawie czuje się bezkarny. Czy i jak zarząd koła może ukarać myśliwego aby w następnych sezonach sytuacja się nie powtórzyła?

Odpowiedź:
A za co karać myśliwego, jak on nie popełnił żadnego przewinienia i dokonał odstrzału dokładnie w zgodzie z otrzymanym odstrzałem?

Nie ma w PZŁ oddzielnego pojęcia dla odstrzału selekcyjnego w 2 klasie i odstrzału łownego. Każdy myśliwy otrzymujący odstrzał na rogacza w 2 klasie ma prawo strzelić rogacza w wieku od 4 roku wzwyż (od trzeciego poroża). Jeżeli strzelony przez niego rogacz jest w wieku 4 - 5 lat, to podlega ocenie wg uchwalonych przez NRŁ zasad selekcji osobniczej. Jeżeli jest w wieku od szóstego roku życia wzwyż, to nie podlega już ocenie wg zasad selekcji, a takiego rogacza nazywamy łownym. Na rogacze łowne nie wydaje się innych odstrzałów, a potwierdzeniem dla tego jest stanowisko ZG PZŁ zaprezentowane np. tutaj.

Szukaj   |   Ochrona prywatności   |   Webmaster
Copyright(c) 2001-2018 P&H Limited Sp. z o.o.