strona główna forum dyskusyjne




























Pytał: Piotr Kurowski
Data: 25/11/2010
Publikacja: 06/12/2010
Pytanie: Sąd łowiecki orzekł karę 1 roku zawieszenia w prawach i 2 lat kary dodatkowej zakazu pełnienia funkcji. Wydawało mi się, że kara dodatkowa zaczyna swój bieg po odbyciu kary podstawowej, ale nie mogę tego potwierdzić. Od kiedy liczy się bieg kary dodatkowej?

Odpowiedź:
Kary dodatkowe podlegają odrębnemu wykonaniu - Regulamin Postępowania Dyscyplinarnego w Polskim Związku Łowieckim. Sąd powinien określić, od kiedy ta kara obowiązuje, ale tak jak w kpk, karę tę realizuje się po zakończeniu kary zasadniczej. Czyli jeżeli karą dodatkową jest zakaz zajmowania stanowisk w zarządzie koła, to kara ta rozpocznie się z chwilą zakończenia np. kary zasadniczej zawieszenia.

Szukaj   |   Ochrona prywatności   |   Webmaster
P&H Limited Sp. z o.o.